Kinderopvang: het kinderdagverblijf

Heb je een fulltime baan? En heeft jou partner dit ook? Dan is het een optie om jou kind naar het kinderdagverblijf te brengen. Voor de meeste ouders (en dan met name, moeders) is het erg spannend om hun kind naar het kinderdagverblijf te laten gaan. De verzorging gedurende de dag laat je vanaf nu merendeels over aan een 'vreemde'. Dit kan erg vervelend voelen. Gelukkig is het zo dat als je je kind aanmeld bij een kinderdagverblijf dat je een rondleiding krijgt. Zo heb je een  beetje een indruk waar jou kind de hele dag verblijft. Ook kom je in aanraking met de mensen die jou kind mogelijk kunnen gaan verzorgen en begeleiden. Er word van alles aan gedaan om te zorgen dat de ouders met een fijn gevoel hun kind kunnen achter laten op het kinderdagverblijf.

Dagschema kinderdagverzorging

Op het kinderdagverblijf heb je een bepaald schema waarop de dag verloopt. Dit is per kinderdagverblijf verschillend. Hieronder staat een voorbeeld van hoe een dagschema er mogelijk uit kan zien. 

De ochtend (vanaf 07:30) De kinderen worden naar het kinderdagverblijf toe gebracht. De ouders maken een praatje met de leiders en gaan daarna weer weg. De kinderen hebben de kans om even vrij te spelen en word er meestal rond 10 uur fruit gegeten. Daarna worden meestal de luiers verschoond.

De middag (vanaf 11:30) De kinderen eten samen een broodje. Ze proberen deze zelf te smeren en worden hierbij geholpen door de leiders. Daarna worden de kinderen opgehaald die een halve dag aanwezig zijn op het kinderdagverblijf. De kinderen die dan nog aanwezig zijn die worden naar bed gebracht. De kinderen die niet meer een middagslaapje houden die hebben een 'rustmoment'. Ze doen dan een rustige activiteit met de leider(s). 

Na middag (vanaf 15:00) Tijd om wat te drinken en een koekje te eten. Er word een verhaaltje voorgelezen of iets anders gedaan waar de kinderen naar kunnen luisteren/kijken. Daarna word er samen met de kinderen een activiteit gedaan. Dit kan buiten zijn maar ook binnen. Er word geprobeerd dagelijks 1 a 2 keer naar buiten te gaan. De kinderen worden nog een keer verschoond en daarna is het tijd om opgehaald te worden. Ze krijgen ook nog wat te eten en te drinken. De meeste kinderen worden opgehaald tussen 17:00 en 18:30.

Een persoonlijk schriftje

Op het kinderdagverblijf word een schriftje bijgehouden over de ontwikkeling van het kind. Hierin staan dingen die het kind heeft geleerd of dingen die opvallen aan het kind. Dit is erg belangrijk omdat de ouders zo ook de ontwikkeling van hun kind optimaal kunnen bijhouden. Er staat bijvoorbeeld in hoe het drinken van de fles is gegaan, hoe lang het kind heeft geslapen en of het kind goed heeft gegeten. Als je jou kind naar een kinderdagverzorging wil laten gaan is het belangrijk om een aantal verblijven te bezoeken en over elk verblijf de voor en nadelen op te schrijven. Zo vind jij een plek die goed bij jou past en een plek waar je je kind zorgeloos heen kunt brengen.
 

Tip: kijk op Little Jungle voor kinderdagverzorging in Eindhoven!

Delen